Končí prázdniny, začíná škola!

20.08.2017 19:09

KONČÍ PRÁZDNINY, ZAČÍNÁ ŠKOLA

I OSTŘÍLENÍ ŠKOLÁCI SI MUSÍ ZNOVU ZVYKNOUT NA ŠKOLNÍ REŽIM

I ostřílení školáci si musí znovu zvyknout na školní režim

Prázdninové leháro končí a začátky školy bývají pro mnoho dětí krušné. Těžko si totiž zvykají na časné vstávání a večer na brzký odchod do postele. Také se musí začít znovu pravidelně učit, chystat si aktovku a přibývají jim i další povinnosti. Aby pro ně první školní týden nebyl moc velký šok, zaveďte pravidelné vstávání v obvyklém školním čase už teď týden dopředu, ať si vaše děti na nový režim zvyknou. Také s nimi zkuste zopakovat to nejdůležitější z učiva minulého školního roku. Někdy mohou být zbytečně nervózní, protože mají pocit, že o prázdninách všechno zapomněly. Přelouskání pár anglických slovíček a projetí malé násobilky a vyjmenovaných slov je může uklidnit.

Zkuste však začít s učením a upoutat dětskou pozornost opravdu jen lehce a nejlépe zábavnou formou. Podívejte se třeba společně na film, který už dlouho chtějí vidět. Pusťte si ho však s českými nebo anglickými titulky. České titulky pomůžou zdokonalit čtení dětem na prvním stupni a ty anglické procvičí slovní zásobu ostřílenějším angličtinářům z druhého stupně. Podobných výukových vychytávek jde vymyslet spousta. Vycházejte z toho, co vaši rodinu baví a co rádi společně děláte a zkuste do toho aplikovat procvičování vědomostí – třeba na procházce či práci na zahradě můžete potrénovat rostliny, o kterých se učí v prvouce, při cestování se všichni zdokonalíte v zeměpisu.

Vaše dítě může mít z návratu do školy z mnoha důvodů oprávněné obavy – málokterá škola totiž aspiruje na dvojníka Bradavic z Harryho Pottera a ne každý učitel je zrovna dobrosrdečný Hagrid. Naopak aktuální školní systém individualismu nepřeje a učitel nemá čas řešit problémy každého jednotlivého žáka, či to, jestli mu náhodou neukřivdil. Pokud jsou vaše děti ze školy nervózní tak, že je bolí žaludek a zvracejí či mají průjem, zkuste je uklidnit Meduňkovými kapkami Weleda. Zklidní nejen podráždění žaludek a vyladí zažívání, ale také pomůžou od nervozity a případné bolesti hlavy. Rozhodně však neberte kapky jako finální řešení. Pomáhají jen řešit akutní symptom. Hledejte problém a snažte se jej vyřešit. To platí i pro děti nápadně často nemocné, či vyloženě simulující. Ony mají důvod, proč se jim do školy nechce.